Ікони для крутян

Ідея доповнити композицію Меморіального комплексу Пам’яті Героїв Крут на Аскольдовій горі у Києві виникла спонтанно.

Аня Карпенко під час Автопробігу до КРУТ-2011 дізналася від автора художніх композицій меморіалів у Крутах і на Аскольдовій горі Анатлія Гайдамаки, що за первісним задумом ікон у парку навколо символічної могили крутянців мало бути 300. Сергій Ільїн доклав праці рук, щоб виготовити десяток ікон.

Триста – це за легендарною кількістю загиблих під Крутами українських воїнів. Насправді точна кількість загиблих не встановлена і навряд чи без нових документальних відкриттів буде з’ясована. Але ця символічна цифра є, і вона назавжди уособлюватиме щирий патріотичний порив молоді та жертовність заради України.

Тепер ми розміщуємо ікони Богоматері, яка захищає. Захисниця для захисників.

Сьогодні ми розмістили на деревахМеморіалу на Аскольдовій горі  18 ікон. Це дуже важливий початок. Особливо зважаючи на те, що покладено його у незвичний для країни спосіб – не за гроші спонсорів, гранти чи для отримання політичної реклами.

Від задуму до втілення минуло дві доби. півтора десятка людей зкоординували свої дії, закупили за кошти свого неформального громадського об’єднання все необхідне для виготовлення образів, які б витримували погодні пертурбації, поширили інформацію і змогли долучити до справи однодумців, які принесли свої ікони, щоб передати їх Меморіалу.

Люди раді нагоді зробити щось корисне разом. Деякі з ікон, принесених для Меморіалу цього разу, були не куплені, а принесені з домівок учасників акції. Свої ікони передали Меморіалу Марина Козловська та Сергій Ільїн і Анна Карпенко. Лариса Шевчук і Марина Козловська прийшли з дорослими синами. Усім знайшлася робота, конвейер працював злагоджено. Хтось нарізав дріт, хтось закручував гвинтики для кріплення. Анатолій Васильович Гайдамака готував ікони до перебування під вітрами – покривав їх лаком. Миколаївська церква була рада відновленню ікон, посприяла двома драбинами, які дуже знадобилися.

Добре, що драбини високі – менше спокуси для вандалів та злодіїв. При відкриртті Меморіалу ікон на деревах розмістили 150. Напередодні нашої акції їх було близько двох з половиною десятків. Зараз же близько пів сотні.

Анатолій Гайдамака не перестає дивуватися тихій і безкорисливій праці ентузіастів. І пропонує розвивати акцію – зібратися 19 березня, у день, коли 93 роки тому героїв-крутянців перепоховали у Києві, додати ще ікон. Ми зробимо це. Далі можна зібратися на Паску, і так – до наступного року. Ікон має бути 300.

Нас має бути 300! Має бути 300 активістів у кожній області.

Поступово досягнемо рівня проектної потужності Меморіалу.

Україна досягне рівня проектної потужності!

Володимир Кухар,

Громадське об’єднання “Українська альтернатива”

Дмитро Шевчук прикріплює ікону

На Меморіалі 29 січня 2011 р.

Comments are closed.