Автопробіг Крути-2011: Післяслово

- У 1918му році люди у селі одностайно підтримали наших, чи тоді був розкол?

- Ні-і-і-і. Люди у нас завжди були хороші!

Іван Андрійович Костюк,

житель с. Печі на Чернігівщині, 83 роки.

Тільки но  учасники Автопробігу до Крут 22 січня виїхали на міст Патона, як зустрічні машини почали блимати фарами. Якісь проблеми, міліція за рогом?

Далі на шляху автопробігу це повторювалося багато разів: зустрічні водії, побачивши синьо-жовті прапори на машинах Автопробігу до Крут, вітали нас світлом фар і гудками клаксонів, люди посміхалися і махали руками. На зворотному шляху навіть у темряві водій Лексуса  в Броварах розгледів знамена і показав «класно!» великим пальцем догори. Так би й у вікно руку просунув, якби для безпеки не було наглухо зачинене.

Люди хочуть свята. І було свято!

Знову була атмосфера доброзичливості, солідарності – а вона ж і Соборність! Як і під час Холодноярського автопробігу в жовтні минулого року те саме відчуття: усі свої, хоча й не знайомі між собою у більшості люди. Вони розуміли одне одного з півслова, брали на себе ініціативу.

У Крутах на близько тридцяти авто з’їхалися майже сотня людей з усієї України. Торували шлях по-різному. Викладач Острозької академії Інна П’янковська здійснила черговий рейд історичними місцями через пів країни з Нетішина на Хмельниччині. Український грузин – «грузинець», як він себе називає, Роланд Мікіані приїхав із Житомира. Журналіст Лариса Мала з Запоріжжя привезла вітер із Хортиці та запрошення відвідати козацький край. Народний художник України Анатолій Васильович Гайдамака з Києва та Заслужений художник України Борис Іванович Дєдов з Чернігова їхали провідати своє дітище – Меморіальний комплекс біля станції Крути.

Напередодні Автопробігу були нарікання щодо того, що дата акції збіглася з відзначенням Дня Соборності у Києві. Це суто технічне співпадіння аж ніяк не завадило пішій акції – ланцюгу Злуки на мосту Патона. Воно ніяк не могло відвернути чергову порцію чвар між політиками і партіями, які розривалися між Софійською площею і Контрактовою та досі одне одного шпетять.

Машини Автопробігу у Меморіальному комплексі біля ст. Крути

Фото: Одександр Ратушняк

Співпадіння дат – випадкове. Але небажання учасників автопробігу ГО “Українська альтернатива” створювати фон для політиків, слугувати масовкою для них – принципове. Воно було принциповим і під час Автопробігу до Холодного Яру 9 жовтня. Політики, які навчилися паразитувати не лише на держбюджеті, а й на нашій довірі та ініціативі, інфіковані безнадійно. Віруси інтриганства, недалекоглядності, мстивості міцно засіли у партійних структурах.

Некурабельно, як кажуть медики. Ремонтувати дорожче, ніж розібрати на запчастини. Партії на переплавку!

Жодна міжпартійна коаліція вже не спрацює. Лише широкий громадський рух знизу на позапартійній основі дає шанс на відродження. Його основою мають стати люди, які не дивляться на політику як на засіб, як на можливість бізнесового або політичного реваншу, люди, які раніше мало цікавилися нею.  Люди, для яких політичні ритуали важать менше, ніж реальні проблеми суспільства та громади. Нескомпрометовані партійці теж візьмуть участь у формуванні такого руху.

Залежно від того, наскільки в суспільства вистачить сил, а у лідерів – мудрості, цей рух або повторить долю НРУ за Перебудову, який дав життя кільком партіям, або залишиться з 60-відсотковою підтримкою, яку за всіх пертурбацій зберігає реформаторська партія “Єдиний національний рух” Михаїла Саакашвілі в Грузії. Навіть перший варіант для країни – прогрес. Бо поставатимуть партії на нових засадах, скинувши баласт негативу.

Політики, на-словах-найдемократичніші з них, вперто доводили свою неспроможність протягом помаранчевої п’ятирічки при владі. Рік при владі Януковича їх так нічому і не навчив. Переможе що завгодно, тільки не політпроект!

Деякі з них відчувають, що треба припасти до землі і, як той богатир, набратися сили. Але припадання це виходить таке саме нещире, як ціла українська політика. Як не припадай, а все штучні проекти виходять. Максимум, що вдається навколопартійним проектам – мімікрія під громадянські ініціативи.

При підготовці автопробігу сільський голова сусіднього з Крутами села Печі одразу запитав: “Від якої партії акція?” А коли я припустив, що появу деяких політиків у Крутах в традиційну дату 29 січня люди можуть зустріти і свистом, Анатолій Гайдамака з гіркотою кинув: “Дожилися!” Борис Дєдов має кілька ескізів пам’ятника невідомому герою-крутянцю в Печах, але два роки влада зволікає. Залишається єдина надія – покладатися на самоорганізацію. І це не відчай – це поернення до норми.

На паротязі у Крутах.

Фото: Тетяна Іванова

Автопробіг до Крут – свідчення того, що нас багато і що ми все зможемо. Піднесення, яке читалося в очах Анатолія Васильовича та майже сотні інших учасників акції в Крутах, означає одне: морок тимчасовий, а Україна вічна! Ми зможемо повернути собі країну і це є кому зробити! Навіть якщо ми поки не знаємо одне одного – як це було до старту Автопробігу до Крут-2011.

Автопробіг до Крут повинен стати традиційним. І наступного року в Крутах ми також зможемо обійтися без політичних підприємців і пристосуванців. Без сценарних планів і політичних штампів.

Ми оголосили збір у Крутах під стрілецьким гаслом «Не ридай, а добувай!» з вірша Івана Франка трьохсот українських спартанців. Щоразу людей, які поділяють це гасло, стає все більше. Більшого вимагай! Це – тільки початок!

Володимир Кухар,

Громадське об’єднання “Українська альтернатива”, спеціально для УП.

Неформальна ініціатива отримує свій розвиток. Під час Автопробігу до КРУТ, організованого Громадським об’єднанням “Українська альтернатива” 22 січня, автор Меморіалу крутянцям на Аскольдовій горі Народний художник України Анатолій Гайдамака розповів, що за задумом навколо символічної могили українців-учасників бою під Крутами на деревах були мали б бути розвішані ікони, відповідно до кількості учасників бою, які загинули. За переказами, загинуло три сотні захисників України – тобто мало б бути розміщено 300 ікон Богородиці. Раніше ікони були розміщені у великій кількості, але зараз їх залишились одиниці.

Учкасники автопробігу ініціювали поступове відновлення реалізації задуму Меморіалу крутянцям. Мета нашої акції в суботу, об 11 годині – поступово відновити кількість ікон на деревах навколо Меморіалу до кількості, що початково планувалася автором проекту А.В.Гайдамакою.

Тут – більше інформації про подію в суботу

Відео про Автопробіг до Крут

Comments are closed.