Військо – 2014

ВОЛОДИМИР КУХАР, "Українська альтернатива"

Відвідали з колегами по ГО “Українська альтернатива” кілька місць дислокації наших військових на північ від Києва. Хочемо розуміти, що у дійсності відбувається. І хочемо допомогти у міру можливостей. Люди нам передавали кошти на потреби Майдану. Майдан переміг. Залишок коштів має піти на захист від зовнішньої загрози. Список потреб зі слів бійців подано наприкінці замітки.

Щоб зрозуміти, у яких непростих умовах ресурсного забезпечення наші війська, мені вистачило поїздки по прикордонних постах на півдні Херсонщини. Та навіть їхати нікуди не треба — подивіться у центрі Києва на території Генштабу на обмундирування та засоби захисту наших солдатів. Уніформа насправді різна, бронежилети морально застарілі і добряче зачовгані.

У Чернігівській області на території військового навчального центру, військового містечка, полігону, побачили подібну картину. Додалися різкі штрихи. Один з підібраних нами по дорозі резервістів, який мешкає неподалік, розповів, що усім відмобілізованим резервістам видали новісіньку форму, каски, котьолки. З другого боку, бійці на бойовому посту в іншому місці ходять у зношених і потрісканих черевиках-берцях. Свій комплект ключів для ремонту авто прямо тут я й залишив — пригодиться.

Один з офіцерів, який несе службу у цих краях з 2000 року, каже, що старожили військ не пам’ятають таких масштабних навчань з військовою технікою року так з 1998го. Місцеві жителі розповідають, що значно інтенсивніше стали вести навчальні стрільби з установок залпового вогню “Град”. А цього складно не помітити — звук долинає за 40 км. Резервісти у раніше небачених кількостях сходяться і стають наметовим табором поряд з військовою частиною.

На жаль, стаціонарні будівлі з інфраструктурою було раніше знищено. Інший офіцер повідомив, що і ті частини, які зараз є надією України на північному напрямку, мали до кінця лютого місяця розформувати. Але це рішення вже скасовано і тепер йдеться про відновлення потенціалу. У соцмережах обговорюють навіть повернення частин десантників.

Деякі солдати строкової служби з іронією ставляться до новоприбулих резервістів. Для останніх повістка з воєнкомату часто ставала сюрпризом і люди цивільні та сімейні, багато з них відвик від армійського режиму. Багато солдатів строкової, які очікують “дембеля” вже на початку квітня, отримали сповіщення про затримання на службі ще на місяць. Служивий, призваний з Запорізької області, захоплюється “дідами”. Але говорить так не про своїх однолітків, а про 40-річних резервістів, які при теперішній мобілізації буквально за два дні відновлюють навички влучної стрільби з танка і показують клас.

Військові частини роззосереджені за межами своєї постійної дислокації і значна частина техніки, як ви здогадуєтеся, стягнута до північного кордону. Бачили техніку протиповітряної оборони, танки, самохідні гаубиці. Бачили і навіть могли потримати в руках АКСУ (калаші вкорочені) та кулемет Калашникова.

Усе це додає впевненості, а особливо — настрій, бойовий дух людей. Проте залишається розуміння, що російське військо має чисельну перевагу у техніці і більший бойовий досвід.

Літній чоловік з цивільних на вишці при в’їзді на танковий полігон каже, що давно не бачив таких кількостей людей і техніки. Лише вчора завершили навчання. Після вихідних продовжать.

Ми з собою до армійців цього разу взяли гостинців – їжу. Консерви рибні двох сортів, консервовану яловичину, фасолю, сало, цибулю, хліб, згущене молоко. Усе це радо приймалося. Залежно від місця дислокації, десь армійці відчувають більшу підтримку, а десь меншу. Сьогодні ми побували на позиції в полях, яку цивільні люди відвідали вперше. Правда, тут же ми перетнулися і з групою таких самих ентузіастів з древнього містечка на Чернігівщині Остер.

Люди СМСами на рахунок Міноборони переказали вже 50 млн грн. Правда, рядові бійці поки що цієї підтримки не відчули. Зрештою, і гроші ці відносно невеликі. Один вітчизняний сучасний танк “Оплот” коштує еквівалент 4 млн доларів США — от якраз на один танк би і вистачило. А ще у неділю “Украхнська правда” повідомила про зростання бюджету Міністерства оборони на 15% . Так що видатки на оборону зростуть у 2014 році “аж” до 52,4 млн грн. Я лише сподіваюся, що хтось щось наплутав, і насправді йшлося не про мільйони, а про мільярди?..

На наступний раз, вже докладно знаючи потреби конкретних людей на службі, готуємо:

– Спальні мішки

– Туристичні килимки/керімати

– Черевики військові/берці

– Бензин А-92 (для автономної електрогенератора, бензопили)

– Бензопилу

– Паяльник

– Комплект автоключів для ремонту техніки

Хто хоче долучитися до адресної підтримки Армії, давайтеся чути через фейсбук “Української альтернативи” або через цей сайт

Володимир КУХАР, “Українська альтернатива

Оригінал публікації на www.kukhar.org

Comments are closed.