У Крути – круто!

Багато подібного до часів Визвольних змагань 1917-1921 років бачимо сьогодні. Спроба відобразити деякі настрої тут: http://www.pravda.com.ua/columns/2011/01/12/5775366/.

Ці настрої і їх подібність видно на цифрах, доступних нам. Поглянемо на них. Не щоб журитись, а щоб прокидатися і добувати!

Додати зображення

Діаграми у на малюнку відображають результати виборів до Всеросійських Установчих зборів у листопаді 1917 року. Тих самих, які розігнали більшовики. Більша інтенсивність синього на карті відображає більшу підтримку українських партій. Червоний – більшовики. Жовтий Південь на карті засвідчує перемогу на виборах меншовиків, а зелені квадратики у діаграмах – успіх російських есерів.

Результати виборів до Українських Установчих зборів у січні 1918 року. Біле на Сході і Півдні – вибори не відбулися.

Настрої у суспільстві перетворюються у підтримку збройних сил.

Голубий – українська залога в містах, синій – зукраїнізовані частини. Червоний – більшовицькі війська, недочервоне – збільшовичені частини. Донбас за Російської імперії був частиною Катеринославської губернії.

Діаграми взяті зі шкільної програми.* Результат того, чого не покажеш на картах і діаграмах – чвар, некомпетентності вищого керівництва, недальновидності провідників на місцях відомий: загублений медовий місяць відродження нації та повна втрата незалежності. За тим – репресії і Голодомор.

Не можна було вступитися з поля бою тоді.  Намагання перечекати темні часи, пристосуватися або захистися кожному поодинці тепер так само може перекреслити наші шанси на свободу і успіх.

Франкове гасло “Не ридай, а добувай” важливе сьогодні! Воно буде на значку, який отримають учасники автопробігу до Крут.

300 героїв “українських Фермопіл” стали на заваді навалі. Багато молодих українських звитяжців полягло, але усі переможно увійшли в історію. Ми  повинні повторити героїчний порив і зробити Перемоги нормою для України!

22 січня у Крутах нас має бути 300!

Більше про Автопробіг до Крут: http://www.groupua.org/?p=437

Нас має бути 300 тут:

Синя точка біля станції Крути – Меморіальний комплекс “Пам’яті героїв Крут”. У Печах – могила невідомого героя – учасника бою під Крутами у січні 1918го. Не відоме широко місце – вклонімося йому.

Автомобіль – наш кінь у суботу.Гайда на Крути!

Приєднуйтеся!!!

Заявка для участі: http://www.groupua.org/?p=443

Володимир Кухар

* Україна. Історичний атлас. 10-11 класи. Київ, в-во Мапа.

Comments are closed.