122 ікони розмістили учасники Громадського об’єднання «Українська альтернатива» на Меморіалі героям Крут у Києві.

19 березня на деревах Меморіалу героям Крут у парку «Аскольдова могила» учасники Громадського об’єднання «Українська альтернатива» розмістили 122 ікони.

Це зроблено для відновлення початкового задуму Меморіалу, у якому при його відкритті у 2006 році було 150 ікон. Разом з іконами, які були на Меморіалі раніше, зараз там більше 150 ікон.

12 образів з різних куточків України символізують різноманітність та цілісність нашої країни. У січні 1918 року під Крутами захищати столицю УНР Київ вийшли українці з різних частин Вітчизни.

Молебень на символічній могилі відправили священики Української православної церкви (Київський Патріархат) архімандрит, настоятель Свято-Михайлівського Золотоверхого собору Лаврентій (Живчик), Української греко-католицької церкви Голова місійного відділу УГКЦ о.Василь Поточняк, сотрудник церкви Св.Миколая ієрей Олексій Геник.

Як пояснив Народний художник України, атор проекту Меморіалу Анатолій Васильович Гайдамака, ікони Богоматері, роззосереджені по паркові, мають оберігати спокій молодих героїв, місце поховання яких поки що точно не встановлено.

Племінниця учасника бою під Крутами Олена Василівна Леонтович висловила впевненість у тому, що такі акції є вкрай важливими для розвитку свідомого громадянства.

Ікони для розміщення на Меморіалі видруковані на пластику і підготовлені до того, щоб переносити зміни сезонів та погодних умов. Щоб зробити цей проект можливим одинадцять ініціаторів створили громадський фонд розміром понад 7.000 гривень. У ході інформаційної кампанії кількість благодійників зросла до пів сотні. майже половина цих коштів була відшкодована у вигляді добровільних благодійних внесків по 60 гривень – саме у таку суму обійшлося виготовлення одного образа.

У ГО «Українська альтернатива» наголошують, що фінансова самодостатність громадських ініціатив є важливою підставою вільного розвитку громадянського суспільства та запобіжником проти корупції і зловживань.

Голова Київського міського осередку ГО «Українська альтернатива» Володимир Кухар зазначив, що ГО УА буде працювати для збереження пам’яті про національних героїв незалежно від того, якою є позиція офіційної влади.
Ікони перед освяченням

Фото: Леся Харченко

Справа наліво: Архімандрит Лаврентій, ієрей Олексій, отець Василь Поточняк

Василь Попатенко, Андрій Гевко, Дмитро Костюк розміщують ікони

Команда ГО “Українська альтернатива” після завершення праці з розміщення ікон

Фото: Оксана Скиталінська

Коментування вимкнено

  1. vasyl popadiuk коментує:

    MU Z VAMU!

    • Володимир Кухар коментує:

      Дякуєм! Приємно, що українці разом у добрих справах!
      Сподіваємося на зустрічі в Україні, у Києві! :)

  2. Марія коментує:

    Дякую Вам за підняття пам”яті українського минулого! Ми маємо знати свою історію! і гордитися славними хвилинами і хвилинами відчаю – робити з цього висновки, щоб жити краще!)

    СЛАВА УКРАЇНІ!!!!)