Допомога українській армії

ВОЛОДИМИР КУХАР, "Українська альтернатива"

В березні «Українська альтернатива» навідувалась до військових, що тоді стояли на півночі Чернігівщини, на самому кордоні з Росією. Атмосфера була тривожна, всі очікували зо дня на день прямого вторгнення російської армії. Бійці на кордоні запевняли, що бойовий дух в українській армійців високий, стверджували, що всім забезпечені, і просили тільки підвезти чистої питної води, бо рідина з місцевих колодязів була якогось підозрілого жовтувато-зеленого кольору. Тоді ж на випадок, якщо в чомусь буде якась нагальна потреба – залишили військовим контактні телефони.
Тепер наші військові, яких ми у березні провідували на півночі Чернігівщини, отримують  нові завдання. Маршрут їх переміщень лежить на схід України. І їм точно потрібна допомога!
Як кажуть офіцери, зброї не бракує. Але нема засобів захисту (бронежилети, каски підвищеної відпірності), засобів спостереження, засобів зв’язку, розгрузочних жилетів.
Завдяки підтримці небайдужих патріотів, ми з колегами по Українській альтернативі змогли спорядити те, на що був запит вояків.
Ця чорна штука на голові – каска-сфера. Для спецпризначенців добре – як альтернатива дорогому імпортному кевлару. Каска важка, але на відміну від стандартної ще радянського взірця жестянки, повинна витримувати хоч пістолетні кулі, а у деяких випадках – і калібр автомата Калашникова. Радянська жестянка – лише протиосколкова. Один взвод отримав від нас декілька касок-сфер для патрулювання на блок-пості.


Таке диво техніки – бінокль нічного бачення. Вдень користуватися не можна, бо яскраве світло не дружить з системою, яка реагує на інфрачервоне випромінювання. Зате вночі додасть нашим хлопцям зору. На фото – разом з насадкою, яка збільшує кратність. Стандартна кратність цього приладу – 3,5, діаметр оптики – 40 мм

 
Це так званий – тактичний ліхтар, світить на 140 метрів. Вологостійкий, з кліпсою для кріплення до кишені, з мотузкою. Ця модель добра тим, що може комплектуватися як батарейками, так і акумулятором. Може заряджатися від мікро USB.

 

Знаємо, що нашим знайомим бійцям інші патріоти з Києва вже допомогли з раціями, з Чернігова везуть бронежилети українського виробництва.

Останні дні українці дуже жваво обговорювали, що то за знак був, коли боєць з президентського полку впустив гвинтівку ? Знак дуже простий – армія потребує пильної уваги до своїх потреб та постійної турботи. Адже навіть при наявності зброї та рук, що цю зброю тримають, без забезпечення всього супутнього для ефективної оборони країни – зброю можна і не втримати.
Поки громіздка державна машина, повільно, зі скрипом, задихаючись від  бюрократичних та корупційних метастаз старої, ще не знищеної системи  в своєму тілі, повертається до відновлення збройних сил України, громадяни продовжують брати підвищення обороноздатності на себе. Адже ситуація вимагає швидкості. Так спільними зусиллями  підтримуємо наших хлопців-бійців, наше військо!
І бережи усіх Бог!..

Володимир КУХАР,  Радміла КОРЖ, “Українська альтернатива”

Comments are closed.