До Шевченка. На батьківщині Тараса

За хорошою традицією «Української альтернативи» 5 жовтня з’їздили символічними місцями української історії. Цього разу – до малої батьківщини Тараса Шевченка  сіл Моринці та Шевченкове (Керелівка) на Черкащині.

Народ в Моринцях йде до Шевченка

Наступного року Україна буде відзначати 200-річчя з дня народження поета-пророка, тож захід було здійснено в контексті цієї дійсно визначної для кожного українця дати.

Напевно саме тут, що називається «біля Тарасової колиски»,  можна відчути Шевченка  не офіціозного, не пафосного, а людину серед своєї родини. І людину непросту, багатовимірну. Нащадки шевченкового роду й надалі проживають в Шевченковому, ведучи життя звичайних сучасних українців серед «сім’ї вольної, нової».

Шевченкові місця тут несуть в собі підсилений енергетичний заряд, який відчувається буквально фізично. І ця підсилена енергетика  – саме те, що присутнє, в принципі, всій українській нації. По-перше, це відчуття зв’язку  з Родом,  з корінням, що найбільш відчутно біля тихої могили матері Тараса Григоровича –  родоначальниці, берегині. По-друге, це відчуття «намоленого місця», яке буває в храмах, де зберігаються святині, свідчення того, що покоління українців приїжджають в ці місця з чистими думками.

В такі місця варто приїжджати не один раз, тим більше, що дивна немузейність місць і близьке знайомство із, здавалось читаним-перечитаними творами та біографією Кобзаря, дозволяє віднайти нові ракурси подій, які вплинули на творчість Шевченка, замислитись про його життєвий шлях та вибір, осягнути нові питання, над якими, можливо, варто ще попрацювати дослідникам-шевченкознавцям. Адже багато в чому широкі верстви суспільства послуговуються старими, ще радянськими  стереотипами.

Учасники заходу також взяли участь в проекті відомого театрального режисера Сергія Проскурні «Наш Шевченко», який творча група С. Проскурні готує до 200-річчя Кобзаря. За участю членів ГО «Українська альтернатива» на шевченківський землі було записано декілька відео сюжетів з виконанням віршів та уривків з переписки Тараса Григоровича. Відео буде розміщено на сайті проекту «Наш Шевченко» та на Youtube.

Більше фото з автопробігу на сторінці “Української альтернативи” на Фейсбуку:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.628741380481651.1073741827.130943920261402&type=3

Радміла Корж

Comments are closed.