Заява ГО “Українська альтернатива” щодо обрання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Україні

Шановне товариство!
8 лютого 2012 року закінчується термін перебування пані Ніни Карпачової на посаді Уповноваженої з прав людини. Ніна Карпачова обіймала цю посаду три терміни поспіль, і ми вважаємо, прийшов час замінити її на цій посаді заради інституційного розвитку. Також вважаємо, що отримання депутатського мандата п. Карпачовою за списком Партії регіонів у 2006 році створило конфлікт інтересів, який робить неможливим послідовне виконання місії  Уповноваженого з прав людини.
Найбільш ймовірними претендентами на посаду Уповноваженого з прав людини від влади є колишній Генеральний прокурор України, виходець з Донецька і близька людина до президента України та теперішнього заступника Генерального Прокурора Рената Кузьміна, Генадій Васильєв.
Ще однією кандидатурою став колишній міністр Міністерства молоді, сім’ї та спорту, колишній НУНСівець, а теперішній прихильник Партії регіонів, омбудсман з прав дитини (хоча такої посади в Україні де-юре не існує) Юрій Павленко. Серед найбільш  обговорюваних представників список кандидатів замикає заступниця міністра юстиції Валерія Лутковська, яка є представником України у Європейському суді з прав людини, креатура міністра юстиції Олександра Лавриновича.
І лише кандидатура Євгена Захарова, голови Правління Української Гельсінської спілки з прав людини, співголови Харківської правозахисної групи та учасника дисидентського руху 1970-1980-х років виглядає доречною для посади Уповноваженого Верховної раді з прав людини.  Протягом багатьох років пан Захаров працював над моніторингом прав людини в Україні і безпосередньо над випадками тортур правоохоронними органами, брав активну участь у відкритті центру з допомоги громадянам України у поданні до Європейського суду з прав людини, а також активно займався підготовкою альтернативних до урядових звітів по правах людини для різних міжнародних органів та інституцій.
Як громадська організація, ми вважаємо, що лише людина, яка займалася правозахистом протягом тривалого часу і має належне розуміння роботи міжнародних та міжурудових інституцій повинна очолювати інститут омбудсмана в Україні. Ми вважаємо, що недопустимо призначення на таку важливу посаду людини, яка працювала представником  держави і яку є підстави підозрювати у зловживаннях. Ми також вважаємо, що на посаді Уповноваженого ВР з прав людини повинна бути людина незалежна від державної машини  і не бути кар’єрним державним службовцем як п.Павленко, чи п. Лутковська.
Саме тому наша організація вирішила приєднатися до ініціативи громадства та висунути кандидатуру пана Євгена Захарова  на посаду Уповноваженого з прав людиини в Україні! Закликаємо кожного особисто та громадські організації підтримати кандидатуру п.Захарова!

ГО “Українська альтернатива”

Comments are closed.