Mission: Possible

Не варто говорити про щастя в політичному контексті.

Переконаний, що більшість людей сприймає світ на рівні місії дуже смутно, розуміючи це як якісь чужорідні метапрограми, якими їх хочуть зазомбувати.

Це сказав мій друг, у мережі, в групі небайдужих товаришів. Він багато знає, продовжує розвиватися й прагне уникати суб’єктивізму. В Україні несприйняття політики настільки ж сильне, наскільки високою залишається активність людей на виборах.

Чим більше ми хочемо, тим сильніше розчаровуємося.

Я хочу бути щасливим. Найпевніший до цього шлях знають на Сході. Там люди віддавна й пильно заглядають усередину себе. Там вчаться давати собі раду з тим, що мають, і бути з того щасливими.

Вперше я серйозно замислився над перевагами східного світосприйняття наприкінці 90-х, прочитавши статтю російського журналіста про його досвід життя в Нью-Йорку. Він пояснював, що американці довго й ретельно підбирають собі пару, мучаться питанням, у якому ж ресторані призначити побачення, а потім – що до цього ресторану одягти. Китайці ж чинять по-іншому: вони обирають собі партнера по життю, а потім на щодень вчаться жити з ним. І бути щасливим.

Придивіться до статистики розлучень у західному світі, до відсотка самогубств навіть у найблагополучніших країнах Європи. А потім – до темпів зростання населення на Сході. Ну і хто в цьому житті більше знає про щастя?

На Заході хочуть прогресу, довіри – до й від когось. У демократію вірять інколи беззастережніше, ніж ми, дітьми, – у доброту Леніна, особливо, якщо той із пічником. На Сході вчаться задовольнятися тим, що маєш.

Як писав Толстой про освіту широкого загалу, не варто викликати в людей потреби, які вони потім усе одне не зможуть втілити. Якби він жив пізніше, то дізнався б від Фромма, що таке фрустрація. Але що б Толстой не писав, а школу для селян він усе ж відкрив.

Розчарування в нашій країні поєднується із традиційною недовірою до влади. А сьогодні – ще й перемножується на зневіру в політиках помаранчевої хвилі.

Україна – у найнижчій точці синусоїди суспільних настроїв і політичного процесу.

Чи є життя після?

При всій очевидності та привабливості східних підходів, є й певні застереження.

На Сході глибоке занурення в себе дало багатий інтелектуальний і духовний результат не від хорошого життя. Деспотичні режими Азії, через Візантію, Російське царство та Російську імперію, залишали особистості малі ступені свободи. Занурення в себе було природною реакцією на тиск непробивної стіни реалій – як для східного філософа, так і для російського письменника.

Моя вчителька любить майже тисячолітньої давності рубаї іранця Омара Хайяма:

Если есть у тебя для житья закуток –
В наше подлое время – и хлеба кусок,
Если ты никому не слуга, не хозяин –
Счастлив ты и воистину духом высок.

Витончена, м’яка версія ескапізму. Цей мінімалізм у прагненнях не випадковий. Він – наслідок багаторазового розбивання лобів – і не найгірших лобів, – об стіну влади, яка не чує.

Те саме відбувається в Україні протягом останнього десятиліття. У журналістиці – шляхом відходу багатьох фахівців від професії. Або прийняттям цензури й самоцензури.

Традиція поваги до особистості на Заході має багатовікову історію. Парламентаризм, який у тієї ж Англії існує з 13 століття, демократія, права людини – лише наслідок того, що людина в країнах теперішнього ЄС ніколи не була повністю безправною. В європейському Середньовіччі злочинця, який добіг до церкви, ніхто не мав права схопити. Рабства взірця російського кріпосництва Європа не знала.

Не хочеться ідеалізувати Західну Європу. У ранньому середньовіччі можновладці там відстрілювали людей у лісах. Зрештою, так само, як це робиться досі на теренах пост-СРСР. Інквізиція була судом, але це – інквізиція!

І все-таки, цехові об’єднання, міське самоврядування, навіть спільний досвід у хоровому співі – разом це і є виявами поваги один до одного, і довіри. Вони стали підвалинами теперішнього європейського добробуту та прав людини.

Границя між Сходом і Заходом проходить там, де людина вірить або не вірить, що вона може захистити свої права.

Там, де не вірить, вона йде в себе.

Ця границя між Сходом і Заходом проходить через Україну.

Вона проходить по душі Сковороди, якого світ ловив, а таки не спіймав. Проходить по душі Гоголя, якому вади реального світу так разили очі, що під кінець життя він став ревнителем державної релігії й стабільності трону.

Уникнення світу соціального – захисна реакція, спосіб життя людини східної ментальності.

Більшого вимагай

Чи достатньо цього мудрого й м’якого східного погляду для щастя?

Сьогодні я хочу більшого. Людина – істота соціальна. Потреба в спілкуванні є частиною її природи. Поваги й довіри потребує кожен, хто хоч інколи перестріває іншого homo sapiens.

Суспільство завжди є. Політичний контекст – поряд.

Ось у такому контексті щастя таки неможливо відокремити від громади, суспільства. І політики. Тому моя теща, якій за 70, каже, що їй стає не цікаво жити. З помаранчевими надіями було цікавіше. І тому люди, які є аполітичними, продовжують збиратися й обговорювати, як зробити життя в Україні кращим.

Сприйняття світу на рівні місії – не таке рідкісне. Воно може бути інтуїтивним. Або інстинктивним. Зрештою, і не кожен назве його “місією”.

Залишається питання: чи можлива місія в Україні?

Володимир Кухар, політолог, спеціально для Української правди
На УП: Середа, 07 липня 2010, 16:54

Коментування вимкнено

  1. Yuriy коментує:

    Володимире, перепрошую, а що таке "місія" у Вашому розумінні? І чим програма відрізняється від метапрограми? З повагою, Юрій.

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      Юрію, від імені Віктора Мацикура, який висловив тезу про метапрограму, додаю написаний нам коментар щодо термінів. у Віктора поки тех труднощі виникли – сподіваюся, полагодимо:)
      ВМ:
      Дозволю собі відповісти, хоча я і не автор)). Місія – це усвідомлена особою ВЛАСНА надзадача, яка може бути втілена тільки колективно, разом з ІНШИМИ людьми. Метапрограма – це ідея, яка для власного втілення продукує безліч інших, дрібніших програм-маніпуляторів. Не варто говорити, чи існують ідеї окремо від матерії, однак метапрограми можуть існувати і без явних її адептів-носіїв, ось такий парадокс. Щастя-це метапрограма, складається вона з сотень дрібніших ідей про зміст власне щастя: успіх, здоровя, матеріальний добробут і ін. Метапрограму не варто використовувати як інструмент чого б то не було. Це ніколи не обєднає людей, оскільки їх значно більше розєднуватимуть інтерпретації.

  2. tregubenko коментує:

    "В Україні несприйняття політики настільки ж сильне, наскільки високою залишається активність людей на виборах." – як гумор – чудово, а так потребує уточнення, приміром "справжньої політики".

  3. tregubenko коментує:

    Тепер по суті.
    Розумієте, Володимир, я не замислююся над поставленими Вами питаннями. Чомусь, можливо абсолютно безпідставно, вважаю за необхідне розробити і оприлюднити сутність більш досконалого суспільного устрою. По мірі можливості окремі елементи і логічні побудови оприлюднюю зараз.
    Так, спротив традицій величезний, але інші ж народи змогли здійснити розвиток, зможемо і ми. Отже, моє завдання створити підручник, а там як буде.
    Проте погляньте на публікації в УП – рік тому про такий рівень можна було тільки мріяти.
    Все буде добре, просто потрібно працювати. І не боятися змушувати наше болото розвиватися.
    :)

  4. Як це не може бути щастя від політики? Чи може хтось із людей при здоровому глузді у теперішній Україні вважати себе щасливим? Навіть якщо в особистому житті все гаразд і гроші є, і здоров'я? Але відчуття щастя немає. Як сказав Симонід Кноський IV ст. до Р.Х."Для повного щастя людині необхідно мати славну Вітчизну". І ця відсутність щастя – саме із-за постійнотриваючого знеславлення України теперішніми політиками. Вихід один. Для щастя українцям необхідно здобувати славу своїй Вітчизні своїми справами. Великими й малими. Сотні років місією патріотів було здобуття незалежності. Але це здобуття виявилося не кінцем шляху, а початком нового, не менш важкого. Звідси нова місія, нова національна ідея – ЗДОБУТИ УКРАЇНІ СЛАВУ, щоби відчувати себе повністю щасливими і посісти гідне місце у світі.

  5. Volodymyr Kukhar коментує:

    Kostiantyne, dualizm mizh osobystym I suspilnym vse odno bude – navit, v bilshosti, v odniy holovi. Ale siohodni zahroza vidvernutysia vid suspilnoho I v osobystomu zahruznuty osoblyvo velyka – vid post-pomaranchevoho rozcharuvannia. Chy tse potribne nashiy krayini z teperishnioyu vladoyu, z I tak dovhoyu tradytsiyeyu moya khata z krayu? Tomu ya vdiachnyj vam za komentar. Dlia nas yak dlia vodiya vnochi: ne spaty za kermom!

  6. Volodymyr Kukhar коментує:

    Yuriyu, diakuyu za duzhe vazhlyve pytannia I beru chas na rozdumy. Zaodno I do normalnoho kompa doberusia. A shche – poradzhusia z avtorom tezy pro metaprohramu:)

  7. Proof коментує:

    Прочитав вашу статтю. Критично не буду висловлюватися.
    Якщо більш-менш об'єктивно, то скажу наступне:
    1. Для мене Західна Європа є ближчою (в культурному плані), навіть ніж Південна та Східна Україна, я вже мовчу про далі на Схід. Можливо це сформувалося через те, що перші роки свого життя, я провів саме в Німеччині, можливо просто я так вихований, чи просто мені так хочеться.
    2. Я вірю в поняття суб-культура. Тому переконаний, що для України модель Росії чи Азії (по суті одне і теж, лише з деякими відмінностями), як культурна чи то політична/суспільна не підходять.
    3. На мою думку, місія України – це стати передовою державою у регіоні, використовуючи усі механізми від ОЧЕС, ГУАМ і до НАТО та ЄС.

    Дякую за увагу.

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      До Proof. згоден, що місія лідерства в регіоні була б і реалістичною, і доречною. проте в месіанському сенсі не хочеться мислити. поки що:) бо месіанство – річ ризикована, і в першу чергу – для самих місіонерів.
      про місію думаю як про можливість нормального життя у нормальній державі. а що може бути екзотичнішим для українця, ніж це? от вам і місія:)

  8. Олег Мельник коментує:

    Як спроба зрозуміти глибинні причини наших невдач – стаття дуже доречна. Бажання осмислити і порівняти Схід і Захід, в надії знайти відповіді: як, чому і куда. Це теж правильний напрямок. Але саме порівняння і його висновки – дуже поверхневі, в більшості не правильні. Я не є знатаком-ерудитом по Сходу в плані історії і хронології подій, але в пошуках глибинної суті і її впливу на особистість – трішки кумекаю. Схід -дуже великий і ліпити наприклад досвіт Китаю і Росії в одну кучу – нічого доброго не вийде.З заглиблення в себе, вони мають різний досвід, в одних він успішний, інші як на мене нічого не навчились. Пояснення причин і бажання заглиблюватись, як страх ззовні, то дуже примітивно. Це так само, як сказати, що всі відмінники добре вчаться, бо бояться отримувати двійки :) Мудрість сходу в тому, що коли бардак в кожній голові окремо, то зібравши ці бардаки до купи — нічого доброго не вийде. Мається на увазі — щасливого суспільства не побудуєш. Тому хочем ми цього чи ні без заглиблення нічого доброго не буде.

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      Олеже, я наблизився до дуже ризикованої ноти, на яку на фб вказав Андрій Стефаненко. він каже, що порівнювати західну демократію зі східною філософією нелогічно.
      дійсно, нелогічно, і може десь я і намішав понять. але в більшості випадків ми таки можемо порівнювати суспільно-політичні системи, і порівнювати з тим самим результатом. бо не випадково, що поняття Східна деспотія привилося не для будь-якого регіону, а для землі між Китаєм і Близьким Сходом.
      напевне, Росія і Китай дуже різні. але кожен з цих світів – таки історичний інтроверт. мені особливо складно піти в деталі китайського досвіду.
      я не проти заглиблення в себе, що, зрештою, є глибоко індивідуальним досвідом. я тільки про те, що сьогодні ескапізм, тобто втеча від реальності, таки некорисний.

  9. Олег Мельник коментує:

    Я згоден з коментарем Ігора Стокоза в частині того, що Схід більш колективний, а Захід індивідуальний — а не наоборот. Але не згоден з Ігорем де він робить висновок по Сходу: “Вдовольнятись тим що маєш саме по собі заперечує прогрес “ Тоді як пояснити успіх Японії. Їхній Дзен-будиський мінімалізм у всьому і перші місця в прогресі технологій. Ігор правильно підмітив, що велика біда від людської “жаби”. Так от Схід своїм заглибленням саме вчить як ту жабу приручити. .

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      припущу, що успіх Японії треба шукати не у відмінності з Європою, а у відмінності з Китаєм. чому японці виявилися більш успішними і пристосованими до нових умов, ніж китайці? але замало знаю про це, щоб щось пропонувати.

  10. Сергій Легедза коментує:

    Якраз перед Вашою статтею прочитав "Джихад під триколором", таке враження, що розумні люди упорядкували думки, які вже давно не дають мені спокою. Захід-схід, схід- захід, Україна бовтається в цій каламутній воді між двома берегами. Мабуть пора цю воду просто очистити, подивитися в глибину, в глибину своєї історії, свого колективного розуму і досвіду і знайти свою точку опори. Не бігати між лібералізмом Європи і авторитаризмом Азії, а проаналізувати досвід своїх предків, період гетьманщини буде непоганим початком для аналізу. На цю думку мене постійно наштовхує той факт, що нас постійно щось (або хтось) відволікає від занурення в своє минуле…

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      Сергію, нам потрібна точка опори. своя, власна. але пошук "третього шляху" – теж і ризикована річ.
      наприклад, не знаю, який саме період Гетьманщини Ви маєте на увазі? бо ж була і Руїна, а це – більше ніж історія, це вже – метафора.
      шукати в історії так само непросто, як і в сьогоденні. припущу, що тверезо роззирнутися навколо по теперішніх сусідах було б теж дуже корисно. а якщо потім ще й двигнути вперед, то ще краще:)

      • Сергій Легедза коментує:

        Ну звичайно ж не Руїна, я маю на увазі кращий досвід цього періоду: "братимемо лише здобутки, не оминаючи аналізу помилок" – цитую свою доню.

  11. Володимир Кухар коментує:

    Друзі, я радий, що нас на цьому ще “сирому” сайті, який лише проходить обкатку, вже цілий десяток! дякую за підтримку та критику по ділу.
    як і обіцяв Юрію, почну з його допису. метапрограма – частина цитати з мого друга. припускаю, що це та сама програма, але на вищому рівні узагальнення, більш всеосяжна. сам я не дуже люблю ускладнювати терміни, але, на жаль, досі дуже погано навчився уникати цих нюансів:)
    щодо місії. вона вжита виключно в контексті того голівудівського фільму з Томом Крузом, який називався Mission: Impossible. Себто йдеться не про якусь претензію на пафос. те,що на моє переконання місія is possible, означає лише те, що попри всю ніби то сьогоднішню безпросвітність ми можемо здійнятися з колін. хоч ми і в найнижчій точці синусоїди нашої новітньої історії, нема перепон, які б ми не могли здолати на шляху до свідла, яке ми всі знаємо: демократія, конкурентна соціальна ринкова економіка, любов до вітчизни та повага до ближнього і тп. жодного місіонерства:)

  12. Inna коментує:

    Дякую за статтю, Володимире. Зачепило місце, де ви пишите про повагу, перш за все про повагу до свого співвітчизника. У нашій країні цього дуже мало. Іноді здається, що взагалі немає. Ви наводите гарні приклади із західного життя. Все це так. Здається, що природно поважати свого співвітчизника, хоча б через те, що нас об"єднує життя в одній країні, спільна історія, культурна спадщина (за відсутності особистих причин ). Але ж ні! У нас не так! Волаючи про необхідність єднатись, всі тихо ненавидять один одного. За те, що вони такі самі, як всі ті, що живуть у цій країні, а оскільки жити тут погано, нема за що їх поважати. Хтось емігрує – молодці (із чорною заздрістю), хтось намагається щось змінити – мрійники (все одно не вийде).

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      Інно, без поваги не буде іншої, кращої якості відносин між людьми.
      Якщо говорити про Захід, то мене, як людину, яка зросла у наших …реаліях, продовжує дивувати повага людей одне до одного, стикаючись з нею на побутовуму рівні. В черзі до каси там можна заснути – ніхто не штурхає руками. В Швейцарії колись біля паркінгу заговорився з друзями. Водій, який намагався виїхати зі свого місця, кілька хвилин терпляче чекав, доки друзі мені не натякнули, що ми комусь таки заважаємо.
      Нехай це буде толерантність – ще краще. І ближче до Сходу:)

  13. Inna коментує:

    Важко уявити, що потрібно зробити, щоб заслужити повагу співвітчизників. Хіба що нагребти грошенят та почати всіма керувати – може, хоч боятись будуть. Має рацію Забужко – доброго керівника недостатньо, щоб змінити народ. Потрібно змінювати щось у головах.

    Особисто в мене на це очі відкрились після перебування в Канаді. Там людей поважають. Якщо ти громадянин країни – ти заслуговуєш на повагу. Подорожувати зараз потрібно для збереження психічної рівноваги. З нашого похмілля у їх тверезість. А то можна звикнути і втратити чутливість до цього неподобства. Більшість людей, які іншого ставлення й не бачили, вважають, що нормально зневажати інших, за схожість чи відмінність, то вже ситаутивно. Одним словом, сумно. Вимагати більшого? Я б сказала – людяного та цивілізованого ставлення до свого співвітчизника як світоглядної норми. А тоді можна і більшого ))

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      таки добре сказала Забужко, хоч вона і збаламутила трохи народу оти Проти всіх:)
      оця думка багатьом здасться парадоксальною: Подорожувати зараз потрібно для збереження психічної рівноваги. З нашого похмілля у їх тверезість.
      після мандрівки ситим Заходом переважно люди відчувають культурний шок і труднощі реадаптації.
      Щсь це: Вимагати більшого? Я б сказала – людяного та цивілізованого ставлення до свого співвітчизника як світоглядної норми. А тоді можна і більшого ))
      а що може бути більше за людяне і цивілізоване ставлення до співвітчизника? оце і є більше. дуже велике!:)

  14. v_kukhar коментує:

    Ігоре, дякую за згадку про Столипіна – у випадку України більш ніж ждоречний персонаж. хоча, коли він свої реформи проводив, Україні він був не цікавий. він мав маєток в Прибілтиці, там подивився трохи Європи, і давай на Росію ці ідеї штовхати. Україні вони були ні до чого, бо Україна ніколи не мала такої общини, яка була підвалиною Росії.
    щодо іншого, то відпишуся в коменті до Олегових думок. вони у вас хоч і з різних перспектив, але – про одне і те саме:)

  15. пользователь коментує:

    Комментарий абсолютно постороннего пользователя со ссылкой http://facebook.com

  16. Stefan коментує:

    Авторизация (аккаунт) на сайте – как автор или редактор – не имеет никаого отношения к аторизации в системе комментирования,

    Логин в сайт дает возможность писать статьи и вести дискуссии в группах.
    Комментарии же активированы так, чтоб дать возможность комментировать максимально возможному числу людей, но не анонимно, а в привязке в тому или иному сервису, иконки которых вы можете видеть внизу перед полем комментирования.

  17. Григорій коментує:

    Ігоре, мушу зауважити, що в українській традиції, багатство, заможність – не були негативом ніколи, тому що вони були результатом прації, до якої українці традиційно призвичаєні. Ненависть до багатих, ця бісівщина, ще одна межа розколу спільноти – ідея привнесена комуністичною ідеологією зрівнялівки, яка, напевне, набула оформлення у гаслі великої французської революціїї 1789 року "свобода-рівність-братерство". Плюс – антицерковне Вольтерове "роздушіть гадину!" – про Церкву. А потім різні Дарвіни і Маркси з Енгельсами надали цьому наукового оформлення, а їх послідовники – "розкрутили" практичним втіленням.

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      Григорію, церкву як інституцію є за що критикувати. але в такій твоїй постановці питання щодо негативу, який приніс позитивізм, атеїзм та інші -ізми повністю згоден!

  18. yanina коментує:

    Трохи з запізненням, але хотіла би приєднатись до вашого обговорення і прояснити свою, можливо занадто стислу, репліку у ФБ.

    Часто наша людина ідеалізує Схід або Захід, шукаючи порятунку в моделях їхнього устрою – державного, політичного, культурного. Проте, добре тут хтось сказав, що Схід характеризує колективізм, а Захід – індивідуалізм. І в основі цього лежить традиція, а ще глибше – релігія. Бо що для одного ліки, для іншого – отрута. Не завжди українець зможе втиснути своє міцне тіло в розшите шовком кімоно японця, та й не факт, що йому буде надто зручно в кілті шотландця. Для того, щоб вибудувати свою, унікальну, модель, слід дуже ґрунтовно підійти до світового досвіду, запозичити ті ідеї, що приживуться і пустять коріння на українській землі, а не стануть бур’яном, який знищить те, що й так не дуже добре росте.

    • Volodymyr Kukhar коментує:

      Яніно, ось за це – окреме спасибі!!:
      “Адже часто значно легше бути романтиком, палким патріотом і померти з гучними гаслами на вустах, ніж закатати рукава і взятися до роботи вже на мирній ниві.

      Слід змінити це. Слід звикнути до думки, що ось вона, свобода, ми отримали її, а тепер потрібно вчитися, як із нею жити.”

      пробігти стометрівку легко. а от розкласти сили на 10 км і перемогти – це зараз важливо. бо швидких перетворень, чудес не буде.

  19. yanina коментує:

    А ще існує інша проблема. Хіба не часто в світовій, а не лиш в українській історії доводилося бачити як найпалкіші революціонери здуваються, як кульки, коли справа доходить до того, а що робити після. Адже часто значно легше бути романтиком, палким патріотом і померти з гучними гаслами на вустах, ніж закатати рукава і взятися до роботи вже на мирній ниві.

    Слід змінити це. Слід звикнути до думки, що ось вона, свобода, ми отримали її, а тепер потрібно вчитися, як із нею жити.

    Тож чи багато спільного є в культурній традиції японців та українців? Чи можливо, щоб таке диво сталося і на наших теренах?

  20. Andrey Stefanenko коментує:

    Яніно, дякую за за коментарі. До речі, чи були у Вас якісь негаразди з коментарями?

  21. yanina коментує:

    дякую. тепер все ок, але реєстрація пройшла не відразу