Євроінтеграція: завдання на 2012 рік

ІРИНА КРАВЧУК "Українська альтернатива" докторант Національної академії державного управління

Листопад і грудень 2011 року запам’яталися мені інтенсивними подіями та інтелектуальною напругою навколо європейської інтеграції: Громадський форум у Познані, «Європейський тиждень» перед Самітом Україна-ЄС, кульмінація – «Саміт Україна-ЄС: громадський вимір» 19 грудня 2011 року (http://eu.prostir.ua/news/251324.html )

Однією з перемог цього періоду є те, що ми вчимося об’єднуватися і працювати разом у громадському середовищі.  Загроза, яка нависла над Україною, змушує нас прокидатися, займатися не лише власними професійними справами, а й виходити на вулиці разом зі своїми співвітчизниками на підтримку європейського курсу своєї країни або для підтримки вільного вибору громадян інших країн.  Попереду цікавий 2012 рік, з боку держави важко очікувати «подарунків», але це «вікно можливостей» для нашого внутрішнього росту та спільного «дорослішання» у середовищі громадянського суспільства.

Парафування та підписання угоди про асоціацію з ЄС відкладено…але принаймні парафування можливе в 2012 році. Власне це питання було епіцентром дискусій останні тижні.  Але…

Чи готова Україна до виконання Угоди ?

Хто перекладе усі додатки актів acquis communautaire? Сайт ліквідованого Державного департаменту з питань адаптації законодавства із перекладами директив і регламентів ЄС, порівняльним аналізом кудись зник. Це був важливий ресурс із права ЄС для держслужбовців, студентів,  викладачів, які цікавляться цією тематикою.

Хто координуватиме впровадження Угоди про асоціацію ? Яка інституція?

Яким чином буде здійснюватися її впровадження ? Буде окрема урядова програма? Якщо так, то уряду готуватися треба уже.

Чи уряд готовий проводити роз’яснювальну компанію щодо положень угоди?

Чи готові громадські організації нести позитивні меседжі Угоди про асоціацію суспільству та пояснювати необхідність реформ ?

Чи готові люди відмовитися від ілюзії, що їх «хата скраю», взяти відповідальність  – за себе, за родину, громаду і країну? Повірити, що зміни можливі ?

Думаю, наступного року прийдемо до чесних, сміливих відповідей та дій…

 

Ірина Кравчук, “Українська альтернатива”

Comments are closed.