Громадська акція із вшанування пам’яті Голодомору

ОЛЬГА СКОРОХОД "Українська альтернатива" журналіст

Двадцять шостого листопада відбулася акція зі вшанування памʼяті жертв Голодомору 1932-33 років. Вона була організована Громадським комітетом, створеним минулого року у відповідь на спроби влади відмовитися від вшанування жертв тих страшних подій. Учасники ГО «Українська альтернатива» взяли участь у спільному вечорі памʼяті.

Безперечно, організатори заслуговують на окрему подяку. Знову загальна атмосфера сприяла до особистих рефлексій; люди стояли, наче у трансі,  слухаючи спогади і біль тих, хто зміг вижити. Неможливо усвідомити фізичні страждання людей, масово приречених на страшні муки. І можна лише уявити страждання моральні. Коли зламана голодом і знущаннями людина, втративши рідних і будь-яку надію, задається апокаліптичним питанням: «За що?  За те, що ми працювали на своїй землі й творили власне життя?»

Дехто з моїх знайомих з легким сумом нарікав, що от, мовляв, і людей цьогоріч біля монументу було менше, й інформації про мітинг було порівняно небагато, і в телепросторі з нагоди цього дня змін особливих не відбулося. А мені видається, що це на краще.

Цьогорічна акція була особливою з кількох причин. По-перше, як і минулого року, вона була організована на громадських засадах, однак з меншим масштабом і без масового використання реклами. Це було відчутно: не роздавали безкоштовно лампадки й колоски, не було помітно «розпорядників» акції.

По-друге, «нова» влада на державному рівні вшанувала пам’ять жертв Голодомору. В даному випадку не важливо що це – щире визнання чи зміна владної кон’юнктури. Вшанування було!

Дорогою додому я вдивлялася у вікна будинків, шукаючи там свічки памʼяті. Їх було більше, ніж минулого року. Так само, як і на день прапора у серпні, на вікнах простих українців було значно більше національної символіки, ніж у попередні роки. Думаю, можемо привітати Україну з цим. Тому що подібне вшанування стає справжньою традицією. Вже немає мракобісної агітації та навʼязування мітингів у кращих традиціях пізнього «совка». Хоча, безперечно свою позитивну справу вони зробили. (Саме порушення цього питання на державному рівні активізувало наукові дискусії довкола правомірності кваліфікування голоду 1932-33 років в Україні як геноциду). Принципова позиція української влади щодо вшанування жертв Голодомору викликала змішані відчуття: з одного боку беззаперечною була злободенність цього питання, з іншого – відома стара, як світ, істина про те, що все, що навʼязано насильно, викликає неприйняття у людей, далеких від проблеми.

Тепер такого нема. Сьогодні люди йдуть до Монументу за покликом серця. Запалювання свічки памʼяті стає СПРАВЖНЬОЮ традицією, традицією, що йде від душі, а не «спускається згори». Це перетворюється на справу вільного вибору, спонукає до індивідуального усвідомлення значення і ролі трагедії. А те, що йде зі щирістю, мусить жити…

Фото Олександра Лотоцького

Коментування вимкнено

  1. Rodney P. Eady коментує:

    Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.